Musiikki

Voit ladata Uraputken iTunesista.

cropped-P8030166.jpg

Kahlekuningas rubikin kuution kimpussa

Sisältö on laulussa muotoa tärkeämpi sikäli että on paljon hyvin tehtyjä kappaleita, jotka ovat sisällöllisesti tyhjiä. Sisältö on resonoi kuulijan kokemusmaailman kanssa ja ratkaisee koskettaako laulu vai ei.

Lauluntekijän kannalta muoto on suurimman osan laulun tekoajasta ensisijainen. Rytmi määrää lyhyiden ja pitkien tavujen järjestyksen, säkeistössä on niin ja niin monta riviä, loppusointuja käytetään tässä biisissä tietyllä tavalla, ja niin edespäin.

Heikki Salo puhuu biisinteosta kahlekuninkaan työnä: laulussa on erittäin vähän tilaa sanoa mitään. Kahlekuningas -kielikuvan rinnalle otan mielikuvan rubikin kuutiosta. Laulun tekeminen on rubikin kuution ratkaisemista siinä mielessä, että biisin muotoa ja sisältöä on ajateltava yhtaikaa, ne on saatava yhtaikaa ratkeamaan kuin kuution sivut.

Sisällöstä

Laulussa  on sanoituksen kannalta kolme elementtiä vaihtelevissa suhteissa:

  1. Omasta elämästä otettuja asioita
  2. Muiden elämistä otettuja sattumuksia
  3. Stetsonista vedettyjä seikkoja

Kolmoskohta on tärkein. Jotta muodon – säkeistöt, kertosäkeen tavut – saa kohdalleen, pitää yleensä keksiä omasta päästään kaikenlaista ”todellisuuden” jatkoksi. Laulusta tulee esittämiskelpoinen ensisijaisesti muodon avulla.

Omaelämäkerralliset biisit muutan tekovaiheessa fiktiivisiksi. Tätä vaatii sekä muoto että säädyllisyys.

Kuulijan pää

Nuorempana kuvittelin, että minun asiani kiinnostavat tuntemattomia ihmisiä. Moinen ajatus on nuorella ihmisellä tavallinen ja ymmärrettävä, vanhemmalla patologinen ja suuruudenhullu.

Yleisöt ovat opettaneet, että ensisijaista on se mitä tapahtuu kuulijan päässä. Kukaan ei pääse muiden päihin, ainoastaan omaansa.

Kuulijan tai kuulija-katsojan on mahdollista arvioida vain omia mielentilojaan: onko minulla hauskaa? Viihdynkö? Näenkö jonkin elämäntapahtumani nyt uudesta näkökulmasta?

Lauluntekijän tehtävänä on rakentaa muodollinen silta laulusta kuulijaan, ei tekijästä kuulijaan.


Haastattelu Lappeenrannassa lokakuussa 2010


Osa 1 (10 min)


Osa 2 (10 min)